Dagen i mobilbilder, typ

Full rulle idag, med läkarbesök, tandläkarbesök, vaccineringar och försäkringsbestyr! Grundade med en Gojibomb då jag känner mig lite halvkrasslig. Slemmet i halsen beror dock högst antagligen på att jag har druckit vanlig mjölk... man känner av det direkt!
Till lunch blev det en god sallad från Café Bönan. Fantastiska sallader, men egentligen helt fel enligt Natalia Rose och sättet att kombinera mat! Mja, men jag frångår det ibland och äter ändå. Sjukt gott, och baske mig nyttigt... men det kanske tar ett tag för magen att smälta det :)
(Mellanmål: En liiiiten bit paj som syrrans sambo bakat. Smakade som himmel och sol och måne och oj oj...)

Och nu har jag just ätit middag - enkel sallad med avokado, tomat och lite getost. Och balsamicocreme! Mums!


Gojibomb - med extra allt!



Enkel sallad

Skinny jeans!

YES!

Jag kom i mina skinny jeans, de där jeansen som mest ligger i garderoben och väntar. Äntligen nåt positivt inför resan!

Sopp-torsdag

Med en mun som är lite halvt ur funktion blir det lätt problem med ätandet. Vilket tur att jag är en självutnämnd smoothieexpert? :D
Man tröttnar dock lite, och jag har varierat med lite soppa emellanåt. Blev en väldigt god soppa till middag igår;

Sötpotatis- och butternutsoppa

     1 stor sötpotatis
     1 butternut squash
     2 schallottenlökar
     Lantbuljong (socker-, transfett- och jästfri mm)
     Lite havregrädde
     Valfri smaksättning och krydda (jag använde cayenne, spiskummin, svartpeppar och balsamvinäger)

Skär allt i småbitar och koka i buljong tills det är mjukt. Mixa soppan slät, krydda och smaksätt, och runda av med lite havregrädde. Servera med en klick yofu och lite finhackad purjolök/gräslök. Mums!


Juice- och klädbytarkväll

I tisdags hade vi en mysig tjejkväll, med härligt färsk juice istället för snask, och med klädbyte istället för film. Jag blev av med lite kläder från min stora garderobsrensning. Och fick en ny kofta, ett par nya jeans och ett par nya skor! :)  Dessutom fick jag chansen att demonstrera det välgörande med färskpressade grönsaks- och fruktjuicer! Tjejerna tyckte minsann att det var mumsigt...


En annorlunda shotbricka; rödbets-, morot- och vetegrässhots!

Läckra juicer! Marias, Fannis, och Anna-Karins specialkomponerade godsaker.

Marias Morotsmix: Morot, selleri, ananas, apelsin.
Fannis Fruktbomb: Papaya, kiwi, äpple, ananas.
Anna-Karin Ekologiska: Rödbeta, morot, selleri och äpplen. Allt från farmors gård!

Själv drog jag i mig ett bamsigt glas med rödbeta, selleri, gurka och lite päron. Gött!


Mina goa vänner med sina goa drinkar!


Choklad, choklad, choklad

Ligger hemma i krämpor, så jag orkar inte direkt laga vettiga måltider innan middagstid. Så det blir mest juicer, smoothies och shakes... vilket egentligen är ett fullgott alternativ till "vanlig" mat, beroende på vad man stoppar i! Ingen klarar sig ju på jordgubbar och mjölk direkt.

Dagens goda shake blev en riktig godisshake, eftersom jag var så sugen på choklad... vilket är helt ok, så länge man inte går till överdrift, och använder sig av riktig kvalitetschoklad! Jag har minsann haft mina stunder då jag tryckt i mig hur mycket mörk choklad som helst, men det funkar ju inte. Då spelar det liksom ingen roll hur hög kakaohalten är eller bla bla, man får likväl i sig en vansinnig mängd kalorier... nåväl, här hemma hålls chokladsuget under kontroll, det är i Abrahamsberg jag löper amok. Så jag skyller allt på Fredrik.
Anyways, tillbaka till chokladen :) Har för tillfället fastnat för Mascao's Noir Intense, 85 %. Innehåller endast kakao, kakaosmör och rörsocker, så som det ska vara. Inget emulgeringsmedel och sån skit. Dessutom är alla ingredienser ekologiska och rättvisemärkta! Mascao var i själva verket den första, helt rättvisemärkta chokladen. Sånt gillas!


Mascao - 100 % Bio/Eko. It's Fair Trade!

Så tre rutor av denna godhet åkte ner i min shake, och gjorde den extra chokladig och sådär härligt "chocolate chip"-ig :) 

Chocolate Chip Shake (almost raw, förutom chokladen)

     1 fryst banan i bitar
     2-3 dl paranötsmjölk (selen i naturlig form istället för piller!)
     2 färska, goda dadlar
     1-2 tsk rå kakao
     3 rutor Mascao Noir Intense (valfri mörk choklad)
Valfritt:
     1 tsk acaipulver
     1 tsk hampasmör
     1 dos Pau D'arco



Mmm... vilken antioxidantbomb! Och såå gott! Jag är redan sugen på en till...

Helgens goda!

Här har vi något galet gott, som trots sin syndigt chokladiga godhet, knappast kan ses som en verklig synd;

Raw Sprinkled Chocolate Ice Cream


     1-2 frysta bananer i bitar

     En skvätt mandelmjölk
     1-2 msk rå kakao
     Lite agavenektar eller stevia (balanserar upp den bittra kakaon)

Mixa ihop (kan vara lite kämpigt, jag stod och slog och skakade på min blender) och smaka av. Den ska ju vara rejält chokladig! Toppa med strösselhack bestående av gojibär, dadlar och riktigt mörk choklad (inte raw).



Och det bästa av allt... det är ok att "synda" så här! Bara naturligt och gott. Ät snabbt bara, för riktig glass smälter fort...


Frustration

Jag orkar inte, jag blir så trött på det här. Jag vill bara vara snygg och smal på beachen, men det känns inte ett dugg nåbart just nu....
Jag äter som jag ska, och kämpar verkligen. Jag fuskar knappt alls, och när jag väl "fuskar" så är det fan relativt harmlöst.

Så varför känns det bara som att jag blir fetare och fetare och fetare? Gaah!

Ett gott försök

Antog en yogautmaning från Maria och yogade idag! Hör på den liksom. Men det var faktiskt ett toppentips hon bidrog med; fundera inte, utan boka helt enkelt in en tid för yoga. Ta upp kalendern och skriv in, och låt inget annat komma i vägen.
Så det hade jag gjort idag. Kände mig mer motiverad att testa yoga igen nu, då jag upplevt dess "tankerensande" effekter förut. Men OJ vad stel jag var... med lite möda tog jag mig igenom ett lätt, mjukt program. Men det dröjer nog innan jag kan göra de mer avancerade positonerna...
På tal om programmet, här är min yogainstruktör;



Vi kommer rätt bra överens faktiskt. Väldigt lätt och mjukt program, med bra vägledning genom andningen. Testa Hatha Yoga Flow 1 på youtube :)



Efter yogan blev det en vitaminbomb!

 


Bombad med Pau D'arco och grapefruktkärnextrakt (hej långt ord), för att sparka den aspirerande förkylningen i röven!

Gojibomb

     Ca 2-3 dl paranötmjölk (mixa bara (valfria) nötter med renat vatten. Orka sila...)
     1 banan
     1/2 dl gojibär, blötlagda
     1 msk havtornspulver
     1 "mått" Pau D'arco
     10-20 droppar grapefruktkärnextrakt


Funderar på att ta med mig grapekärnextraktet när jag drar ut och reser, en vitaminkick i litet format... och för övrigt, hur ska jag klara mig utan mina juicer och smoothies? Jag kommer ju att leva på öl och cocktails om jag känner mig själv rätt... tjohej rätt ner i träsket direkt!


Tröst

Har känt mig lite nere de senaste dagarna, vilket gett mig ökad aptit på främst varm, tillagad mat. Jag är en tröstätare i grunden, men har verkligen ingen lust att gå upp i vikt nu. Damn it, jag måste ju vara fit på beachen, var jag nu än hamnar i sydostasien. Och nu är det bara tre veckor kvar! Och om det är något som borde hända, så är det några kilon som borde försvinna...

Hursomhelst, tröstätandet ja. Jag håller mig som väl är ifrån glass, godis, chips och de övriga klassikerna. Men det har som sagt blivit lite god, varm mat... bl.a. en pastarätt med svampratatouille, och nu idag potatis- och purjolökssoppa. Haha, jag vet... GALET! Men ändå, inte optimal mat direkt. Dessutom är jag konstant sugen på mackor...
Det hade ju kunnat vara värre, jag har bara tappat suget lite märker jag. Måste komma tillbaka på banan.

Några tips..?

Pink Lemonade och Power Walk

Kolla in den här då;



Jag som älskar rosa, hihi. Imorse blev det alltså en blandning av vitkål, selleri, äpple och randiga rödbetor i juicern! Därav den fina färgen :)

Efter det, en rejäl power walk med vikter. Och den visste var den tog, för nu värker det i hela kroppen... härligt!


Raw Chocomole by Jason Mraz

Gårdagens hälsomiddag avslutades med en härlig efterrätt, komponerad av självaste Jason Mraz! Han gör alltså inte bara bra musik, han är intresserad av raw food också. Det var makalöst mäktigt, och underbart smaskigt! Helt otroligt att något som är så bra för en kan smaka så syndigt gott...

I Baci di Cioccolato (4 port.)

    2-3 riktigt mogna avokados
    20 mumsiga dadlar
    2-3 msk Raw Cacao (för mycket kan göra Chocomolen bitter, så var försiktig)
    1 rejäl sked Raw Coconut Oil
    Agavesirap för extra sötma
    Lite äkta vanilj
 
Jason själv tycker att det är meditativt att mosa och hacka allt för hand. Jag är lat, så jag använde mig av en stavmixer! Då blir moussen mycket slätare också.
Inga konstigheter, kör ihop allt till en härlig, chokladig gegga... smaka av med agavesirap, vanilj och ev. mer kakao.

   

Reaktionerna må se halvt oäkta ut, men kopparna var renslickade efter en kort stund! Fanni tog sig även en andra omgång, så det får ses som ett gott betyg (mänskan är ju utbildad kock, hehe).

Fyllekäk och återställare

Jag gillar att jag ramlar hem ca. kl 05, full som en kastrull, och spenderar ungefär en halvtimme framför kylskåpet med att försöka fundera ut vad som går att kombinera med vad...

"Vänta nu... Är schötpotatis... en torkad fjukt eller en nöt? Eller en torkad nöt? Blööh...?"



Jag tackade alltså nej till kebabrulle (falafelrulle) och pizza, och drog hem för att äta s.k. "hälsosamt" fyllekäk! Good for me!
Bakismedicinen imorse bestod av två (!) glas grönsaksjuice med selleri, morot, gulbeta och äpple. Jag tror det funkar bättre än Treo. Och nu, efter en riktig powersmoothie känner jag mig helt återställd!

Raw Ice Cream!

Gårdagens treat! Här snackar vi glass... slängde ihop frysta bananer i min blender med en skvätt mandelmjölk och lite äkta vanilj. Klart! Och hur gott som helst, krämigt som inget annat. Det smakar ju verkligen glass! Bananerna är söta i sig, så man behöver inget extra sött.
Ska experimentera lite med olika smaker, jag är minst sagt fascinerad av denna enkla läckerhet. Tänkte ge mig på en chokladvariant, och då kan det behövas t.e.x. lite agavesirap för att balansera den bittra, råa chokladen.

Nu blev det bara bananglass. Den smälter supersnabbt (är ju inte fullproppad med kemikalier och tillsatser...), så det gäller att mumsa i sig! Slängde bara på lite torkade blåbär och en jordgubbe, sen fick det vara bra så;



Notera att jag nöjde mig med en "normal" portion, och inte lassade upp en monsterportion i vanlig ordning...

Typiskt mig

Det allra största fel jag gör när jag äter, är att jag inte känner efter när jag är mätt. Och även om jag gör det, så har jag svårt att sluta äta när det är nog! Jag äter helt enkelt för mycket. Snacka om att belasta kroppen i onödan... har precis tryckt i mig en enorm sallad och en stor bit färsk tonfisk. Helt ok måltid, men jag hade kunnat sluta äta lite tidigare. Nu känner jag mig trött och tung. Jag MÅSTE börja laga mindre portioner... för att lämna mat på talllriken, det gör jag då rakt inte.

Fan alltså, måste jag vara så jäkla ha-galen?

Att kombinera mat - "Quick-Exit combinations"

Tänkte klargöra lite tydligare riktlinjerna (enligt Natalia Rose) om hur man kombinerar mat på bästa sätt. Målet är att få maten att passera så snabbt som möjligt, så att den inte belastar matsmältningsapparaten mer än nödvändigt. Dessutom låter det ju inte så lockande med mat som ligger och jäser och ruttnar i magen...

Maten delas först och främst upp i fem kategorier (kursiv stil anger aningens mer olämpliga val);

*   Stärkelser - sötpotatis, avokado, linser, bönor, quinoa, pasta, gryner, bröd (groddat/glutenfritt), ris

*   Proteiner (Köttproteiner) - fisk, ägg, kyckling, ost (opastöriserad get-/fårost), kött (lamm, gris, nöt), skaldjur

*   Nötter/Kärnor (Fettproteiner) - råa nötter/kärnor/frön, rå kokos

*   Torkad frukt

*   Färsk frukt

(* Neutrala -
grönsaksjuicer/-elixir, choklad (minst 70 %, så ren och ekoreko som möjligt), nötmjölk/rismjölk/havremjölk, senap, kryddor, vinäger, shoyu, agavesirap, lönnsirap, stevia, citrusfrukter)



Sedan följer fem regler;

1. Stärkelser kombineras endast med andra stärkelser, och alla sorters grönsaker (råa/tillagade)

2. Proteiner kombineras endast med andra proteiner, och alla sorters grönsaker (ej stärkelserika (råa/tillagade))

3. Nötter/kärnor kombineras endast med torkad frukt, banan och alla sorters råa grönsaker

4. Torkad frukt kombineras endast med nötter/kärnor, banan, avokado och alla sorters råa grönsaker

5. Färsk frukt äts skiljt från övriga kategorier


Sen bör man kasta bort allt gammalt tänk om att en rejäl frukost är nödvändig för god hälsa, och att man ska äta största delen av dagens matmängd till frukost och lunch. Nu svänger vi på det!  På morgonen äter man så lätt som möjligt, och dagens tyngsta mål äter man till middag, så att kroppen får god tid och lugn att smälta och bearbeta. Idealet är att börja dagen med grönsaksjuice, och sedan färsk frukt eller fruktsmoothies åtminstone fram till lunch. Lunchen kan vara t.e.x. en sallad. Mellanmål om nödvändigt är inom samma kategori som lunchen, annars bör man vänta minst tre timmar mellan målen. Middag kan vara en god bit fisk med ångkokta grönsaker, eller vad man nu tycker.
Det kanske låter krångligt, men det är inte det efter ett tag. Dessutom inbillar jag mig att jag blir piggare av detta, mindre svullen och trött liksom. Man hamnar garanterat inte i den där berömda matkoman!

Jag gillar det här, det känns bra. Istället för att kombinera fisk med potatis eller kyckling med pasta (som kan ligga i magen och jäsa i 8 timmar...) kombinerar man fisken/kycklingen med en god sallad (som istället passerar magen på 3-4 timmar!). Enkelt egentligen. Och inte måste man ju äta kyckling och fisk... ät kanske pastan med en härlig marinara/grönsakssås! Se bara till att inte blanda ihop alla kategorier hej vilt, och ingen frukt till efterrätt!


Alger och belugalinser

Och dagen fortskrider...

Blev bara grönsaksjuice till frukost, förutom vetegrässhoten. Sen två bananer runt 12, och en smoothie kl 16. Då var jag vrålhungrig... slängde nästan i mig allt på en gång! Dagens smoothie bestod av banan, yofu, rismjölk, gojibär, havtornspulver och några jordgubbar. MUMS! Och inte blev det sämre sen heller, för middagen kl 18 såg ut så här;



Mmm.... massor med aramealger, blandat med nyinköpta belugalinser och shoyu! Inte så värst raw, då linserna är kokta, och jag dessutom smulat på lite veganost. Smakade inte så värst gott egentligen, men fetaost/getost är ju inte idealiskt i kombination med stärkelserik mat (i det här fallet linserna), så jag gav veganosten ett försök. Frågan är om jag gör om det försöket... smakade märkligt. "Ostigt" visserligen men... märkligt.

Det är ett jäkla sjå att kombinera rätt, haha!

Morgonstund med morötter i mun

Aah...!

Vilken härlig dag! Sov lite för länge, och har nu pressat en enormt glas välgörande juice på morot, kål, selleri och äpple. Har ju tillbringat en tid i Stockholm igen, och det enda jag saknar där är min juicemaskin... man blir beroende! Jag verkligen längtade hem till min färska juice, haha... och mitt vetegräs! Det ska jag ta med mig nästa gång.

På tal om Stockholm, och det vanligtvis dekadenta livsstilen jag åtar mig när jag är där... det gick riktigt bra den här gången. Fredrik har blivit jätteduktig med maten, och är noga med vad han äter precis som jag. Så det blir ju mest bara hälsosam mat lagad, som alla mår bra av! Förutom när Challe är där och bakar kladdkaka... (jag bara var tvungen att smaka en bit :))

NU är det färskpressade juicer, vetegräs, spirulinacocktails, gröna smoothies och Life Force Energy som gäller!

Raw Pizza!

 

Gott! Med både tomatsås och "ost"... Liiite väl kaloririk (och tidskrävande) för att avnjutas alltför ofta i stora mängder... men ganska ofta :) Åt smaskig råkostsallad och ett rejält nystan alfalfagroddar till det!

 

Hämtade ut böckerna som jag och Fredrik beställt! Var så pirrig och exalterad så jag sträckläste alla tre på en dag. Är mest nöjd med Natalia Rose's "Raw Food Life Force Energy", hon är min nya hälsoguru. Rekommenderar starkt båda hennes böcker! Köpte även Kate Wood's "Eat Smart, Eat Raw" och Gabrielle Chavez's "The Raw Food Gourmet". Är mycket nöjd!


Smörkrämen visar sig vara... rätt bra?

Har smetat in ansiktet med något som skulle kunna vara smör ett tag nu (och det är ju faktiskt smör... kakaosmör!). Och ansiktet... har nog aldrig varit mjukare! Har inte fått mer finnar (vilket jag definitivt trodde att skulle hända), huden känns bara mjuk och gosig. Så jag kan glatt rekommendera Living Moisuriser for Her Daughters från Raw Gaia!



Underbar, och extremt dryg... kommer att räcka en evighet. Och det bästa är, att ingredienserna är helt obehandlade, raw, och organiska. Inga tillsatser, ingen skit, endast rena och bra grejer. Toppen på alla sätt, både för dig och miljön!

Har även prövat MSM Beauty Cream, men den passade mig inte lika bra;



Dels var doften lite... trist? Unken? Ovanlig? Jag vet inte, kanske ger jag den en till chans, men just nu så trivs jag definitivt bättre med min rosa burk :)

Ingen matlust...

När jag slutar äta, så vet man att det är illa. Det har hänt kanske två, tre gånger i mitt liv, och endast en av dem var en längre period (rätt  nyligen). Men nu är jag inne på dag två utan direkt matlust, och sånt gillar jag inte. Igår åt jag liksom tre bananer, och det mår ju ingen bra av... (jag kommer aldrig att förstå folk som försöker sig på "banandieten", "soppdieten" eller andra vansinniga bantningskurer.)
Nåväl, idag har jag iaf lyckats pressa ner en smoothie, en sallad, och sitter nu och dricker en härlig färskpressad juice.

Dagens lunch/middag;



Bamsig sallad med spenat, avokado, groddar, körsbärstomater, och råkostmix (vitkål, rödbetor och morötter). Det gick lite tungt, men jag fick i mig allt.

Juicen jag dricker är lite väl selleristark, men god ändå. Det blev en uppiggande och avgiftande blandning av rödbeta, morot, äpple och just selleri... Förhoppningsvis får man lite ny kraft av detta, imorrn måste jag vara piggare!

RSS 2.0