Homemade vs. take away

Jag älskar mina egna hemlagade smoothies (Självgod? Oh yes) men de går ju inte riktigt upp mot en fet jäkla dundersmoothie från Blueberry... visst, de är nog lite mer energirika (och framförallt större), men GAH vad goda de är! Jag struntar i kaloriinnehållet. Det är ju inte direkt tomma, innehållslösa kalorier man suger i sig, utan de allra bästa!

Senaste besöket på Blueberry resulterade i detta;



Jag tog en Health Nut som smakade godis, och man blev proppmätt efter en halv. Jag köpte även en Blueberry Lifestyle till Fredrik, som tvingades vara med hela dagen och titta på hälsokost. Den smakade lite konstigt, men Freddan sög i sig hela ändå. Sen var han blå runt munnen hela dagen.


Ooh, och på The Diet Shop har de vetegrässhots! De blandar vetegräset med apelsin, så de smakar smaskens. Jag tvingade så klart Fredrik att dricka en också;






Jag får hålla mig till godo med mina egna shots och smoothies så länge... men det är ju inte fy skam!

Sexig sallad!

Middagen med kusinen var mycket lyckad, och såå god! Så gott att jag måste delge det som tillagades;

Cassie's sexiga sallad

     1 påse blandad sallad
     1 dl röd quinoa
     1/2 kyckling
     1 päron
     1 paprika
     1 avokado
     1 granatäpple
     En lite för stor bit getost
     Körsbärstomater

+ örtagårdsdressing

Koka quinoan (i buljong, smakar socka annars) och pilla bort köttet från kycklingen. Hacka och blanda allt till salladen, och lägg upp. Typ. Och så vin på det! 




     
    


Att hyckla är gott ibland

Var på inflyttningsfest igår med efterföljande krogsväng. Mycket, mycket trevligt, med både vin, paj, ost och kex. Och det bästa var när man stod med sin cigg och blossade loss och hör: "Ja ja, har står renlevnadsexperten själv och njuter av livet." Haha, där fick jag! Så visst är jag en hycklare. Men bara på helgerna...
Everything in moderation.
Allt med måtta. Det är nog det bästa hälsotips jag någonsin kan ge. Ät och må bra, och rör på dig därefter. Sugen på chips? Ät chips! Men inte en påse om dagen.

Mamma lockade med ananaspaj när jag kom hem idag, men tji fick både hon och pajen. Med tanke på kalorimängden man tryckte/hällde i sig igår så blir det ingen paj idag. Dessutom ska jag ju äta middag med min kusin ikväll, och så lite krog på det. Hihi!
Så, ingen paj. Men en helt fantastisk smoothie-återställare istället;

Coco Choco

     1 liten banan (fryst, i bitar)
     2-3 dl havremjölk
     1 msk carob
     1-2 msk krossad, rå kakao
     1 msk Raw Coconut Oil
     1 tsk rostad kokos
     1 tsk ekologisk kakao

Gaah... vansinne! Som godis, men så mycket bättre. Jag svär att min huvudvärk försvann efter att jag druckit denna powersmoothie... Nu blir det en stor kopp Drakens Gröna, och sen är jag redo för en ny kväll!

Nya nivåer med superfoods!

Var MYCKET ivrig när jag vaknade imorse... äntligen får jag testa mina superfoods i en ny, härlig smoothie! Det tog ungefär en halvtimme att bestämma sig för vad jag skulle testa, och det blev en minst sagt härlig blandning;

Gojiwoji

     En näve gojibär, blötlagda (spara vattnet!)
     En skvätt Aloe Vera
     1/2 mango (fryst)
     1-2 dl rismjölk (beroende på hur mycket vatten du använder)
     1 tsk hampasmör (försiktigt med mängden, kan smaka lite märkligt annars)
     1 tsk acai
    
Gojibären är lättare att mixa om de är blötlagda (är ännu lite osäker på min blender och dess kapacitet...). Använd också "gojivattnet" som blir över av blötläggningen som vätska i smoothien!

             


Galet gott. Det är så här en smoothie ska vara. FULL av vitaminer, antioxidanter, mineraler, bra fett... superfoods! Och full av energi! Jag längtar redan efter nästa supersmoothie... ska börja fila på recept genast!

Årets bästa (och hälsosammaste) inköp!

Här kommer listan på allt som hittils inhandlats under vistelsen i Stockholm. Man passar väl på som sagt, den där ön man bor på har ju knappt hört talas om gojibär. I love Åland, verkligen, men ibland blir man lite less. Nåväl, här är allt det goa jag köpte!


  • Gojibär
  • Incabär
  • Hampafrön
  • Hampasmör
  • Raw Extra Virgin Coconut Oil
  • Raw Cacao Nibs (obehandlade, krossade kakaobönor)
  • Stevia (pulver)
  • Manukahonung
  • Acaipulver
  • Havtornspulver
  • Nonipulver
  • Carobpulver
  • Kakaopulver
  • Pau D'arco (tinktur)
  • Aramealger
  • Svart råris
  • Svart qinuoa
  • Dinkelpasta med spirulina
  • "Solskenskrydda"
  • "Magiskt örtsalt" (haha)
+ en ansiktskräm med MSM från Raw Gaia (Känns lite som att smörja in ansiktet med smör. Men så är den ju baserad på rent kakaosmör också...) Behöver jag säga att allt som inhandlades är ekologiskt, oraffinerat och fritt från onödiga tillsatser?

Allt detta finns på Blueberry (Sibyllegatan 15) och The Diet Shop (Sibyllegatan 51)! Lätt att komma ihåg, eller hur? De har båda även lunch av alla de slag, och fantastisk personal!

I love chocolate!

Dagens bästa tips; "Dark Divine" från Blueberry (NK)! Galet god chokladsmoothie med rå kakao, rostad kokos, banan, agave, havremjölk m.m.... mums!

Efter en sån tiger man ett tag. Stillar chokladsug mycket effektivt, dessutom blir man mätt och belåten! Plus, det kommer alltid att kännas bättre att äta rå, obehandlad, riktig choklad... i jämförelse med den sockerstinna, mjölkfeta varianten som finns i affären. Nu skall det dock inte sägas att jag avskyr den på något sätt, jag konsumerar ju en hel del mörk choklad (som innehåller socker, tyvärr)! Men det var länge sen jag åt mjölkchoklad... från Marabou... ja, det är fan gott alltså. Men man gör sina val här i livet, haha!




Måste ju även tipsa om en "raw" chokladkaka jag hittade på Blueberry på Sibyllegatan;





Gjord på endast kakaosmör, carob, mullbär, vaniljstång och havssalt. Allt raw och allt naturligt, såklart! Smakar lite märkligt, eller annorlunda, först. Det är verkligen en helt annan upplevelse än att äta vanlig choklad, det är ett som är säkert...

Man kan även beställa den här chokladen och mycket annat på The Raw Chocolate Company!

Dekadens, dekadens.

Midsommarhelgen är över, men jag dröjer kvar en stund i Stockholm. Jag äter både bröd och mjölk och chips, men skyller allt på konstant bakfylla och vinkonsumtion. Usch usch, skärpning igen nu. Men jag har laddat upp med diverse inköp från The Diet Shop och Blueberry Lifestyle, så väl hemma är jag redo för en ordentlig omstart. Funderar lite på att köra en riktig superkur igen, får se hur jag gör. Mer om inköpen om ett tag! Här kommer recept (?) på en smoothie som tillagades igår;

Fredriks Bananbomb (2 port)

     4 (!!!) bananer
     Typ en halv liter yoghurt
     Massor med mjölk
     Lite kakao

Bananerna pressas med fördel genom en potatispress, då Fredrik inte äger en mixer. Sen vispas allt ihop med full kraft, i en jättestor kastrull.
Gott blev det, men det hade ju räckt till fyra personer!

         



Nu ska jag nog ta t-banan in till city och köpa en specialsmoothie på Blueberry! Ja, hurra!

Färdigköpt smoothie är väl inte såå jäkla knasigt?

Fick lite bråttom när jag skulle ta bussen idag, så jag köpte en färdig smoothie på flaska. 165 kcal och 100 % frukt förstås, inget annat skit i. Har väl hört en del om dessa färdigköpta geggor, att de skulle vara just... geggor. Men inte var det så himla pjåkigt? Jag valde en med persika- och apelsinsmak, och det var allt annat än fy skam. Klart att det är godare, nyttigare och bättre att göra egna, men nog duger de färdigköpta till annat än att fnysa åt!

Med ett nyköpt nummer av Elle på det, så blev bussturen riktigt angenäm.


Kvällssmoothie och fotboll

Jag och pappa delar faktiskt rätt många intressen, och ett av dem är fotboll. Inte för att kvällens match (Österrike-Tyskland) är så där galet viktig, men det är mysigt iaf.

Fotbollssmoothie Speciale (2 glas)

     3 dl rismjölk
     1 dl frysta jordgubbar
     1 kiwi
     1/2 banan
     1 bit melon (cantaloupe)
     En liten hög cashewnötter
     Några matskedar yofu
     
Pappa var väldigt tveksam först. "Är det här sån där VEGANMAT eller?" Men sen kände han sig ganska nyttig, och tyckte nog att det var ganska gott. Han ville dock ha den lite sötare, så det blev lite honung i hans glas. Jag tyckte nästan att den här smoothien var godast hittils! Kanske var det yofun...? Riktigt, riktigt smaskig iaf.





    

Mer falafel

Hade nästan glömt hur mycket jag älskar feferoni, så jag köpte mig en burk idag. Perfekt till falafeln!

Falafelwrappo

     2 st tortillabröd (ekologiska!)
     3-4 bitar falafel (bryt i mindre bitar)
     8 körsbärstomater
     1 bit gurka
     Lite paprika
     Lite mungbönor
     Lite rödlök
     
Fördela fyllningen på bröden och smeta på rejält med vitlökssås gjord på yofu, pressad vitlök och persilja. Och så massor med feferoni till det! 


Söndagsgott och huvudont

Det finns alltid ursäkter... och just nu så skyller jag allt elände på min syster. Jag VET att jag inte blir bakis om jag håller mig till vitt vin kvällen igenom, och dricker många glas vatten. Men när man är med syrran så blandas det hej vilt, det dricks shots och groggar åt alla håll, och vatten? "Det dricker man inte på krogen".
Skämt åsido så hade vi galet kul igår, och jag får så klart skylla mig själv.

Idag har jag haft "ätardag", eller bakisdag, haha. Har ätit smörgåsar med ägg och Kalles Randiga! Vansinnigt gott. Till middag blev det förutom min tokgoda avokado- och mangosallad, även lite kött! Det smakade riktigt gott, jag har dock inte alls samma sug efter kött som jag har haft förut. Jag är verkligen en köttälskare... men just nu tycker jag mest att tanken på att äta något sedan ruttnar inuti en, är hemskt motbjudande. Av samma anledning undvker jag mjölkprodukter nu. Jag menar, tänk på lukten som bildas av t.e.x. mjölkrester i ett glas! HU! Det blir helt enkelt inte samma förruttnelseprocess i kroppen med vegan-/vegetariankost. Kanske just därför man mår så bra av det...?
Hur som helst är jag inte beredd att ge upp kött helt och hållet. Ser väl inte någon poäng med att göra det heller. Det gäller bara att lyssna på sin kropp!

Dagens salladvariant

     1/2 mango
     1/2 avokado
     10 körsbärstomater
     1 dl kikärter + mungbönor
    
     + dressing gjord på citron, hampaolja, sambal oelek, basilika och svartpeppar.

Jag skulle verkligen kunna leva på denna sallad.

Lördagsgott och benont

Vaknade i morse och trodde att röven ramlat av. Och jag har så jäkla ont i benmusklerna att jag börjar bli tveksam till de höga klackarna jag tänkte ha ikväll... jag kan ju knappt gå

Idag har det blivit sedvanlig bovete- och dinkelgröt med blåbär och rismjölk, och jag var just på väg ner för att laga lunch när jag märkte att jag inte var hungrig än. Jag tänkte efter litegrann och kom på att jag mest var sugen på något! Man ska inte äta om man inte är hungrig, så jag väntar en liten stund till. Ser fram emot min goda avokado- och mangosallad! Med goa, goa kikärter... och en klick yofu! Tog ett litet glas Aloe Vera så länge.


Ikväll vaknas det grill med syster and friends. Det propsas på biff med allehanda tillbehör, men jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på. Är väldigt sugen på tonfisk, så om det blir något annat än vegetarianskt så blir det nog det. Och en god sallad till det! Och vin såklart, hoho.
Sen ska jag visa upp benen i en liten, liten kjol. Det är en del av mitt nya jag! Jag ska sluta gnälla över hur missnöjd jag är med allt. Nu är det nya tider, nu ska man vara nöjd!

Dagens recept: Hot legs

     Ett par ben
     1 st rakhyvel + tvål
     3 msk Lime Coolada från Hawaiian Tropic (godast just nu!)

Raka benen och smörj med Lime Coolada. Voila! Hot legs!
Överkurs: Smörj med BUS (brun utan sol), och kanske även lite guldolja.

 ...mmm!

Fredagsgott och rövont

Har vansinnigt ont i baken efter ridturen... Var ju fasen två år sen sist, inte undra på att balansen var lite här och där. Men det gick över förväntan bra! Även om La Bette (le häst) blev livrädd för en filt och jag nästan tjoade av.

Tokhungrig efter slitet i stallet, och syster bjöd på "Herbalife"-shake. Var ytterst tveksam till ett relativt högt sockerinnehåll, men den hade ju faktiskt en bra andel protein och annat trevligt. Dessutom var det jättegott, om än liite för sött för min smak.


Mot kvällen bjöd jag på rostade rotsaker (mitt fredagsgodis...) med citron- och basilikayofu, och till efterrätt en väldigt gul fruktsallad. Mango, banan, gul kiwi och äpple... Smask!


  




Syrrans fula katt Fanti ville smaka, men tji fick han. Han behöver för övrigt en rejäl detox;


Powerwalk - en bra promenad

Vilken härlig dag! Solsken och frisk luft!

Nyss hemkommen från en promenad, eller en powerwalk, som jag föredrar att kalla det. En powerwalk är liksom inte jämförbar med de loja promenader som t.e.x. morsan tar. Inget ont om min mor, men hon rör sig med snigeltakt. För "annars blir det ju jobbigt".
Inget sånt här inte... på med ankelvikter och handledsvikter, och så stavarna i högsta hugg! Man ska gå så snabbt så att det blir lite jobbigt att hålla tempot, och det ska vara riktigt jobbigt att prata samtidigt. Fullt flås, och så ska svetten fram!

Nog för att jag ser ut som en tönt med mina vikter och mina stavar, men jag bränner uppåt 300 kcal istället för 100. 100 kcal är fan töntigt.




Hade tänkt laga en rejäl sallad nu, men är inte speciellt hungrig. Fick bli en god smoothie istället.

Nu ska jag iväg till stallet på en härlig ridtur! Sen blir det mera träning i form av mockning och hästputs...


Storkok och pruttlukt

Förutom gårdagens falafelbak, så kokade jag även tonvis med bönor. Så nu är frysen full med kikärter, adzukibönor, mungbönor, kidneybönor... mmm. Pruttlukt!




På tal om pruttlukt... falafeln alltså, haha. Jag vet inte om det var för att jag använde okokta kikärter i smeten, men hoolabaloo vilken gasrespons! Jag gick runt och fes hela kvällen, och jag är inte en sån som fiser. Ska se vad som händer när jag äter nästa portion, kanske var det bara en slump... annars är ju denna falafel årets mest olämpliga datemat! Eller, "inför date"-mat. Nåväl, rapport kommer!

Ooh naj! Sötningsmedel!

Smakade just på den där sockerfria chokladen jag köpte förut. "Mjaha, inte så dumt" tänkte jag. Verkade alldeles för bra för att vara sant, och mycket riktigt... läser innehållsförteckningen med tveksamt öga och ser att sockret minsann är ersatt! Med MALTITOL!

Ve och fasa tänkte jag och slängde bort eländet.

Falafel - inte så detoxande, men sjukt gott.

För kanske tre, fyra år sedan så svor jag att jag minsann aldrig skulle äta falafel. Jag skulle minsann aldrig sjunka så lågt. Jag klagade högt varje gång min kära Erika åt kikärter (pruttlukt!), och fnös i största allmänhet åt vegetarisk mat.
Att jag nu sitter här, sjukt nöjd, och knaprar på hemlagad falafel är ju lite lustigt. Eller bara ett bevis på att smaken, likt baken, kan ändras genom åren. Om någon hade talat om för mig att jag skulle bli veganfantast och friviligt undvika kött vid 24 års ålder hade jag nog bara hånskrattat.

Detta är ett av de bättre falafelrecepten jag fått till, och vad som skiljer det från mängden är att man inte använder kokta kikärter, bara blötlagda! Just det knepet har jag fiskat från en tjej som heter Dilona. Det är även hennes knep att ha bakpulver i!

Falafelooh (Ca 4-6 port.)

     3 dl torkade kikärter (läggs i blöt över natten)
     1 liten gul lök
     4-6 vitlöksklyftor
     1 ägg (kan skippas helt för veganvänlig falafel)
     1-2 dl hackad persilja
     1 rejäl matsked dinkelmjöl (spela roll, ta vanligt mjöl)
     Typ 2 msk spiskummin och 1 tsk koriander (det där får man pröva lite själv)
     En klick (typ 1 msk?) Sambal Oelek
     En skvätt olivolja
     En halv pressad citron
     1 tsk bakpulver


Fram med morsans gamla matberedare! Mixa lök, vitlök, persilja först och kör sedan ner kikärter. Häll upp i skål och blanda ner resten av grejerna, och mixa igen till en slät och bra smet. Smaka! Det behövs säkert mer spiskummin. Mer vitlök betyder mindre hångelvänligt, men orka bry sig. Man kan väl hångla imorrn istället?
Forma bullar och grädda på plåt i 15 minuter, 225-250 grader. Godast är det såkart att fritera falafelbollarna, men nåt sånt kan vi ju inte hålla på med här... 
Denna falafel är dessutom saltfri!

         

Så idag blev det falafelsallad. Gjorde en god sås av Yofu, persilja, citron och svartpeppar att doppa falafeln i. Mums! Och så en kiwi till efterrätt.

Den förlorade sonen och Anna Skipper

Bloggen är numera bara "Petra - Detoxbloggen" istället för "Hannes och Petra detoxar". Hannes har nog inte sett åt en bit detoxmat sen han lade av, så jag kör vidare själv. Kanske hinner jag byta namn på bloggen en gång till.

Någon vacker dag kanske jag snärjer lille Hannes igen... Eller så hittar jag ett nytt offer? Ring mig så kan vi leka "Du är vad du äter". Jag är Anna Skipper, du bör helst vara en trött tjockis som jag kan ta på bar gärning i korvkiosken.



(Bäst det är så står man själv vid den där korvkiosken. Och röker.)

Vegan eller vegetarian? Eller inte alls?

Just nu lutar det åt varken eller, haha. Jag vill nog äta ägg och fisk åtminstone. I veckorna blir det definitivt vegan-/vegetariankost, men på helgerna kommer jag nog t.o.m. att unna mig små mängder kött. Som det ser ut nu iaf, kommer nog att vara rätt flexibel med det.  
Sen måste jag försöka hålla ner smörgåsätandet till helgerna... nog för att jag äter nyttigt, grovt bröd, men ändå.

Påfyllning i skafferiet;



Smaskigt! Nu blir det god bovete-/dinkelgröt på morgonen (krossat bovete istället för flingor, godare och bättre), härliga rödbetssallader till lunch och en massa dinkel, bönor och kikärter!

Köpte för övrigt inte den allra nyttigaste Aloe Veran (köpte smaksatt "Wild Berry", med några procent frukt- och bärjuice), men smaken är lite... sådär i den helt rena. Lite sträv, dock helt ok. Ska "lyxa till det" med den här nu, sen blir det nog ren juice igen.

Kände mig busig och köpte även choklad! Vill så gärna få tag i Raw Chocolate, men det lär dröja. Fick nöja mig så länge med tre små kakor i olika varianter. En osötad (55 %), en vanlig mörk (72 %) och en med "nibs" (60%). Den sistnämnda är så sjukt god... små bitar av rostade kakaobönor knastrar gott! Den osötade lär smaka socka, dessutom var kakaohalten fånigt låg. Den är även lite väl låg i den 60-procentiga. Men det kanske är just därför som den är så tokgod...?



Nu blir det kiwi- och jordgubbssmoothie!


Nådda mål och mått?

Kom på att jag inte överhuvudtaget har tagit upp hur mycket jag mätte och vägde från början, och vilka resultat en sån här diet verkligen ger. Resultaten ligger heller inte bara i viktnedgång, utan i allmänt välmående. Man blir piggare, gladare, fräschare! Och det bästa var ju att få bukt med mitt extrema sockersug, och mitt överdrivna saltande. Salt är farligare än vad man tror!

Mer om resultaten en annan dag. Får se om jag vågar, haha.

Nya tider, nya tag. Nya klyschor?

Efter ungefär... en vecka (?) med total matvägran, och sedan en vecka med helgalna mat- och dryckesvanor, tänkte jag nu ta tag i det hela igen. Jag har verkligen halkat in på en galet osunt sidospår, men inte fan ska jag låta en dålig händelse styra min hälsa? Det vore ju verkligen korkat.

Jag har fått mycket blandade bemötanden angående min viktnedgång. I Uppsala var det förvånansvärt många negativa kommentarer, jag var tydligen alldeles för smal/tunn. Här hemma blev det ett helt annat mottagande, jag fick höra hur snygg och läckert smal jag var! Istället för "men HERREGUD vad du har gått ner i vikt?! Du måste ju äta nåt!", blev det "men WOW vad du har gått ner  vikt! Du ser fantastisk ut!".
Sen hur jäkla wow det egentligen är låter jag vara osagt. Jag gick upp i vikt igen under min Uppsalavistelse tack vare en minst sagt osund kost. Den bestod i stort sett av vin, cigaretter och falafel.

Jag är nog rätt nöjd med min vikt i nuläget, tror jag. Men efter att ha nått den bottennoteringen (toppnoteringen?) för ett tag sen så märker jag att jag vill tillbaka dit. Vi får se hur det går. Hur som helst så är det nya tag med detoxen nu! Ska till Sthlm/Uppsala med pappa (som är överlycklig för att jag äter igen) och bl.a. handla mat. Blir ytterligare ändringar i kosten, kommer nog att addera både fisk och ägg. Sen märker jag hur svårt det är att låta bli brödet... Nåväl, ny plan! Nya tag!

RSS 2.0