Att kombinera mat - "Quick-Exit combinations"

Tänkte klargöra lite tydligare riktlinjerna (enligt Natalia Rose) om hur man kombinerar mat på bästa sätt. Målet är att få maten att passera så snabbt som möjligt, så att den inte belastar matsmältningsapparaten mer än nödvändigt. Dessutom låter det ju inte så lockande med mat som ligger och jäser och ruttnar i magen...

Maten delas först och främst upp i fem kategorier (kursiv stil anger aningens mer olämpliga val);

*   Stärkelser - sötpotatis, avokado, linser, bönor, quinoa, pasta, gryner, bröd (groddat/glutenfritt), ris

*   Proteiner (Köttproteiner) - fisk, ägg, kyckling, ost (opastöriserad get-/fårost), kött (lamm, gris, nöt), skaldjur

*   Nötter/Kärnor (Fettproteiner) - råa nötter/kärnor/frön, rå kokos

*   Torkad frukt

*   Färsk frukt

(* Neutrala -
grönsaksjuicer/-elixir, choklad (minst 70 %, så ren och ekoreko som möjligt), nötmjölk/rismjölk/havremjölk, senap, kryddor, vinäger, shoyu, agavesirap, lönnsirap, stevia, citrusfrukter)



Sedan följer fem regler;

1. Stärkelser kombineras endast med andra stärkelser, och alla sorters grönsaker (råa/tillagade)

2. Proteiner kombineras endast med andra proteiner, och alla sorters grönsaker (ej stärkelserika (råa/tillagade))

3. Nötter/kärnor kombineras endast med torkad frukt, banan och alla sorters råa grönsaker

4. Torkad frukt kombineras endast med nötter/kärnor, banan, avokado och alla sorters råa grönsaker

5. Färsk frukt äts skiljt från övriga kategorier


Sen bör man kasta bort allt gammalt tänk om att en rejäl frukost är nödvändig för god hälsa, och att man ska äta största delen av dagens matmängd till frukost och lunch. Nu svänger vi på det!  På morgonen äter man så lätt som möjligt, och dagens tyngsta mål äter man till middag, så att kroppen får god tid och lugn att smälta och bearbeta. Idealet är att börja dagen med grönsaksjuice, och sedan färsk frukt eller fruktsmoothies åtminstone fram till lunch. Lunchen kan vara t.e.x. en sallad. Mellanmål om nödvändigt är inom samma kategori som lunchen, annars bör man vänta minst tre timmar mellan målen. Middag kan vara en god bit fisk med ångkokta grönsaker, eller vad man nu tycker.
Det kanske låter krångligt, men det är inte det efter ett tag. Dessutom inbillar jag mig att jag blir piggare av detta, mindre svullen och trött liksom. Man hamnar garanterat inte i den där berömda matkoman!

Jag gillar det här, det känns bra. Istället för att kombinera fisk med potatis eller kyckling med pasta (som kan ligga i magen och jäsa i 8 timmar...) kombinerar man fisken/kycklingen med en god sallad (som istället passerar magen på 3-4 timmar!). Enkelt egentligen. Och inte måste man ju äta kyckling och fisk... ät kanske pastan med en härlig marinara/grönsakssås! Se bara till att inte blanda ihop alla kategorier hej vilt, och ingen frukt till efterrätt!


Kommentarer
Postat av: Katta

OJ! Wow, vilken genomgång, haha.



Det här låter verkligen intressant... fortsätt rapportera om hur det funkar och hur du mår, jag ska försöka lite jag också! Men jag älskar ju kött och potatis... och kycklingpasta!! :(:(

2008-09-11 @ 21:31:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0